Angst en stress kent iedereen. Veel angsten zijn normaal in bepaalde levensfases en angst is een nuttige emotie wanneer het ons waarschuwt voor reëel gevaar. Maar wat doe je als een leerling zo bang is voor bepaalde dieren dat het niet meer naar buiten wil? Als het nachten wakker ligt, zich niet meer kan concentreren of zelfs weigert naar school te gaan uit angst voor wat anderen van hem of haar vinden?
Wanneer gaat een ‘normale’ angst over in een angststoornis en hoe voorkom je dat het zo escaleert? In de praktijk blijkt dat angsten vaak lang onopgemerkt blijven, terwijl de kans dat je angsten weer onder controle krijgt veel groter is als je er vroeg bij bent. Het Kenniscentrum Angst en Stress bij Jeugd helpt kinderen en jongeren en alle betrokkenen bij hun onderwijs, opvoeding en ontwikkeling omgaan met angst en stress.
In deze workshop krijg je informatie en tips en gaan we met elkaar in gesprek over angst. Wat is angst, waar komt het vandaan, en hoe uit het zich? Op welke signalen van leerlingen kun je letten en hoe ga je daar als leerkracht mee om? Wat kun je doen als je je zorgen maakt en waar kun je terecht als angsten dreigen te escaleren? We bespreken dillema’s rondom ondersteunen en vermijden, normaliseren en vroege interventie, en maatschappelijke factoren. Natuurlijk is er ook ruimte voor eigen vragen en het bespreken van casussen.
Tot slot hoor je hoe het Kenniscentrum Angst en Stress bij Jeugd scholen ondersteunt met informatie, een hulplijn en workshops en welke trainingen er gegeven worden voor kinderen en jongeren met angst (zie ook www.kasleiden.nl).
Dit evenement is verlopen. Inschrijven is niet meer mogelijk.