Voor scholen

terug naar het onderwerp

Groeidocument, veiligheid en privacy

Veiligheid en Privacy

Regelmatig bereiken ons vragen over de veiligheid van groeidocument.nl
De systemen van Parantion, waar het groeidocument draait, behoren tot de veiligste in Nederland. Zij voldoen aan de ISO 27001 standaard voor informatiebeveiliging.

De school heeft toegang tot de groeidocumenten die de school heeft aangemaakt. De IB-er van de school heeft daarvoor een unieke inlogcode. Zoals ook met pincodes is het belangrijk dat zij deze inlogcode zorgvuldig gebruikt.
Met deze code komt de school in een internetomgeving die voor IBers van andere scholen niet toegankelijk is. Binnen deze online-schoolomgeving kunnen alleen door de school groeidocumenten worden aangemaakt en beheerd.

Het is wel mogelijk om een groeidocument te delen met mensen waarvan het ook de bedoeling is dat het groeidocument gedeeld wordt. In ieder geval de ouders en voor een ondersteuningsteam ook de deelnemers hieraan.
Uiteraard gebeurt dit altijd in overleg met de ouders. Toestemming van ouders is nodig voor bespreking (in het ondersteuningsteam) en voor de uitwisseling van informatie.

Doordat de IB-er een zogenaamde deellink maakt, kan zij degene die toegang tot het groeidocument moet hebben, twee (door het systeem aangemaakte) mailtjes sturen.
Het eerste mailtje stuurt de geadresseerde een inloglink en het tweede mailtje stuurt een pincode. Omwille van de veiligheid is er bewust voor gekozen deze link en pincode apart te versturen. Tevens moet de IB-er in het systeem aangeven hoe lang deze codes werken, na die periode kan de ontvanger van de deellink het groeidocument niet meer inzien.
Aangezien de IB-er van de school zelf het beheer over deze deelacties voert, is iedere deelactie ook weer door de IB-er ongedaan te maken.
Op deze manier zijn deelnemers aan een overleg in staat de in het groeidocument opgeslagen gegevens (en eventuele bijlagen) in te zien. Indien gewenst kunnen er door degene die een deellink heeft ontvangen ook bijlagen worden toegevoegd.
Gegevenstransport wordt zo voorkomen en relevante informatie wordt opgeslagen in het groeidocument van de leerling, in de beveiligde online-schoolomgeving.

Wilt u verder informatie dan kunt u hiervoor terecht op de site van Parantion:

https://www.parantion.com/

https://www.parantion.com/beveiliging-en-iso27001/

https://www.parantion.com/nl/over-ons/algemene-voorwaarden/