Vul hieronder uw e-mailadres in en druk op inschrijven om u in te schrijven voor de nieuwsbrief van Passend Primair Onderwijs Regio Leiden

Groeikrachttraining op ’t Klankbord en de Zwaluw

Maandag, 15 juli 2019

De afgelopen periode heeft de eerste pilot Groeikrachttraining in de Stevenshof gedraaid op ‘t Klankbord en de Zwaluw in samenwerking met SCOL, PPO regio Leiden en de gemeente. Een groepje leerlingen uit groep 5 en 6 heeft deelgenomen. De meeste kinderen hebben in 6 weken tijd met 1,5 uur per week training al mooie groei laten zien. Lees verder »

Onderwijs Parade 2.0 - Save the date

Donderdag, 11 juli 2019

Op woensdag 30 september 2020 organiseert PPO regio Leiden een onvergetelijke onderwijsparade 2.0 voor iedereen die in het primair onderwijs in de Leidse regio werkt. Lees verder »
Enthousiasme op de gezamenlijke studiedag basisscholen Voorschoten!

Enthousiasme op de gezamenlijke studiedag basisscholen Voorschoten!

Donderdag, 1 november 2018, 08:52

Op initiatief van de directeuren en intern begeleiders van 6 scholen uit Voorschoten was er op woensdag 17 oktober een studiedag voor alle leerkrachten van deze scholen. Met als doel elkaar te ontmoeten en het uitwisselen van ervaringen en kennis.

De dag werd geopend door Rich van der Berg, directeur Primair Passend Onderwijs Regio Leiden. Zij benadrukte hoe belangrijk samenwerking onderling is.

Daarna sprak filosoof Ruud Veltenaar over de veranderingen in het onderwijs.  Aan de hand van de 'waarom, wat en hoe' vragen sprak hij over de transitie van het onderwijs. Wij geven les aan de volgende generatie, maar hoe ziet het leven van deze mensen er over 20 jaar uit? Welk onderwijs hebben zij nodig (gehad) en kunnen wij dit, in de huidige onderwijssituatie bieden? 

De dag werd vervolgd met intervisie waarbij de leerkrachten van de verschillende scholen per jaargroep met elkaar in gesprek gingen. De onderwerpen waren al van tevoren geïnventariseerd bij de leerkrachten.  Zoals “Op welke manier werk je aan het versterken van de autonomie van leerlingen?”,  “Hoe ga je om met verschillen?”, “Op welke manier stimuleer ik leren leren?”, “Hoe houd je leerlingen gemotiveerd tot einde groep 8?”, “Hoe geef ik vorm aan spel?”, en nog veel meer! Er zijn e-mailadressen uitgewisseld en al contacten gelegd om bij elkaar in de klas te gaan kijken. Een mooi resultaat!

Vervolgens werden er in 2 workshoprondes 10 onderwerpen aangeboden, die eveneens door de leerkrachten waren uitgekozen: Bewegend leren, TOS Taalontwikkelingsstoornis, Groepsdynamiek, Executieve functies, Wetenschap en techniek, Schrijfonderwijs, Eigenaarschap en motivatie, Beelddenken en Spelbevordering. Alles met het doel dat het de volgende dag in de klas kan worden toegepast.  De workshops werden onderbroken door een heerlijke lunch.  Na de lunch sprak wethouder van onderwijs, mevr. Monique Lamers over het belang van samenwerken in het onderwijs. Niet alleen als scholen onderling, maar ook de contacten tussen scholen en de gemeente zijn zeer belangrijk voor het onderwijs in Voorschoten. De dag werd afgesloten door cabaretière Nina de la Croix . Zij heeft speciaal voor deze dag een lied op maat geschreven waarin alle onderwerpen nogmaals naar voren kwamen. 

Het was een heel inspirerende dag die enthousiast is ontvangen en zeker voor herhaling vatbaar is!